Zijn smoothies gezond?

Steeds vaker lees je over (groene) smoothies als alternatief ontbijt of lunch. Mensen drinken een smoothie omdat deze lekker en makkelijk zijn. Maar is dat wel zo gezond? In dit artikel zullen we bekijken of smoothies echt zo gezond zijn als wordt beweerd en of het verstandig is om deze op te nemen in je dagelijkse eetroutines.

Wat is een smoothie?

Het type smoothies die we in dit artikel onder de loep zullen nemen zijn de smoothies die je zelf maakt aan de hand van verse ingrediënten. De kant-en-klare smoothies die je in supermarkten kunt kopen verschillen veel in samenstelling en kwaliteit en het is daarom lastig om daar een algemeen oordeel over te geven. Maar na het lezen van dit artikel zal je genoeg kennis over smoothies hebben om te kunnen beoordelen of jou supermarkt gezonde smoothies verkoopt.

We kunnen onderscheid maken in twee soorten smoothies; de fruit smoothies en de groene smoothies.

Een fruit smoothie maak je van één of meerdere soorten fruit die je samen met een vloeistof in de blender mengt tot dat je een mooie gladde substantie hebt. De vloeistof is nodig om er voor te zorgen dat de smoothie mooi vloeibaar en goed drinkbaar is. Normaal gesproken gebruik je hiervoor 200 ml vloeistof per persoon voor. Zo zorg je ervoor dat de smoothie niet te dik maar ook niet te waterig is. Je kunt verschillende vloeistoffen gebruiken. Je kunt gewoon water gebruiken maar ook een plantaardige melk, zoals sojamelk, kokosmelk of kokoswater. Wil je dat echt profiteren van de gezondheidsvoordelen van een smoothie dan maak je nooit gebruik van melk. Melk heft namelijk de detox-werking van je smoothie op.

Een groene smoothie is hetzelfde als een fruit smoothie maar dan met daar een groene bladgroente aan toe gevoegd. Op het internet zijn tal van groene smoothie recepten te vinden en de basis is altijd hetzelfde: een vloeistof, een groene bladgroente en één of meerdere soorten fruit.

De groene bladgroente zorgt voor extra micronutriënten; vitamines, mineralen, antioxidanten en bioactieve stoffen. Het is vooral de groene bladgroente die ervoor zorgen dat groene smoothies zo gezond zijn. De groene bladgroente zijn namelijk erg rijk aan voedingsstoffen terwijl ze laag zijn in calorieën. Nu denk je misschien dat het helemaal niet lekker zal zijn om vloeibare bladgroente te drinken maar als je weleens een groene smoothie op hebt dan weet je dat dit niet het geval is. Het is het fruit wat zorgt voor een aangenaam zoete smaak die de smaak van de groene bladgroente doet overheersen.

Waarom zijn groene smoothies gezond?

Indien je een goed groene smoothie recept opvolgt dan zal deze gezond zijn. Dit betekend dat de groene smoothie uit uitsluitend onbewerkt voedsel mag bestaan; een vloeistof, een groene bladgroene en fruit. Hieraan kunnen eventueel extra worden toegevoegd in de vorm van havermout, kokosolie, spirulina, chlorella of een ander superfood. Je hebt recepten waarbij er bolletjes vanille ijs, chocolade siroop of karamel aan de smoothie wordt toegevoegd. Vanzelfsprekend zal de smoothie met de toevoeging van deze suikerrijke voedingsmiddelen zoeter en lekkerder worden, de smoothie wordt er helaas niet gezonder van. Het is een manier om iets wat in de basis goed is voor de gezondheid te veranderen in iets wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Een groene smoothie heeft een aantal eigenschappen die er voor zorgen dat deze zo gezond is. Een groene smoothie bevat altijd een groene bladgroente. Dit kan spinazie zijn maar ook snijbiet, paksoi, andijvie, sla, rucola of boerenkool. Het mooie van een smoothie is dat de groente niet opgewarmd wordt zoals je bij het koken van een maaltijd natuurlijk wel zou doen. Indien je groente gaat koken dan gaat een groot deel van de vitamines verloren. Met name de in wateroplosbare vitamines, zoals vitamine C, zijn hier gevoelig voor. Omdat een smoothie niet opgewarmd wordt blijven alle voedingsstoffen optimaal bewaard.

Voor een goede gezond adviseert het Voedingscentrum om dagelijks 250 gram groenten te eten. Dit klinkt misschien veel maar gezondheidsorganisaties in andere landen adviseren vaak zelfs om nog meer groenten te eten. Opvallend genoeg komen de meeste Nederlanders bij lange na niet aan 250 gram groenten per dag. Dit heeft er mee te maken dat er vaak alleen maar groenten wordt gegeten bij het avond eten. Om bij het avond eten 250 gram groenten op te scheppen dan zou dit betekenen dat bijna heel je bord vol groente komt te liggen. Met behulp van groene smoothies wordt het voor veel mensen ineens wel mogelijk om de geadviseerde hoeveelheid van 250 gram groenten per dag te halen. Dit omdat met een groene smoothie het ontbijt of de lunch wordt vervangen.

Een ander gezondheidsvoordeel van groene smoothies is dat deze zorgen voor veel voedingsvezels. De meeste Nederlanders komen namelijk ook niet aan voldoende voedingsvezels. Vezels zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze stellen de darmen in staat om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren en ze zijn de voedingsbron van de goede bacteriën die in de darmen leven. Deze bacteriën maken in de dikke darm oliezuur, een vetzuur wat essentieel is voor onze algehele gezondheid.

Er zijn ook slowjuicers op de markt. Deze maken mooie gladde drankjes. Deze sapjes bevatten echter niet de vezels die groene smoothies (bereid in de blender) zo gezond maken. Wil je echt voor maximaal gezondheidsvoordeel gaan dan is het belangrijk dat je de smoothies in de blender klaar maakt en niet in een slowjuicer.

Soms wordt gedacht dat smoothies ongezond zijn vanwege de fruitsuikers uit het fruit. Door de vezels worden fruitsuikers echter langzaam door het bloed opgenomen waardoor ze geen kwaad kunnen. Fruitsuikers zijn echter wel iets om rekening mee te houden. Zo kan je ervoor zorgen dat je niet meer fruit gebruikt dan nodig is om de smoothie op smaak te brengen. Ook kan je kiezen voor fruitsoorten die van nature laag in suiker zijn zoals aardbei, blauwe bessen, rode bessen en frambozen.